PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çarşı bilgileri

Utku Öz
10-28-2007, 11:21
http://http://www.youtube.com/watch?v=dQurPl-_VIk

Beşiktaş Çarşı Grubu, Beşiktaş spor klübünün taraftarlarından oluşan belli bir grubun ismidir. 1982 yılında kurulan Çarşı grubu, futbol maçlarını ağırlıklı olarak Kapalı tribünde izler. En bilinen sloganları "Çarşı her şeye karşı"dır. En tanınan amigosu Alen Markaryan'dır.

Bu grup diğer taraftarlardan ya da taraftar gruplarından ilginç bir bileşen olmasıyla ayrılmakta, maçlarda takındığı tavırlar, açtığı pankartlar, dile getirdiği tezahüratlarla farklı bir taraftar profili çizmektedir. 1980'lerin ortalarından itibaren belirginlik kazanan, 1990'lardan sonra iyice bilinir hale gelen grup, aslında homejen bir yapıdan oluşmamakta ya da belli başlı üyelerden ibaret sayılmamaktadır. Farklı sosyal tabakalardan, kültürel çevrelerden ve etnik kimliklerden,farklı ve hatta çatışan politik ve ideolojik alanlardan insanlar Çarşı Grubu adı altında toplanmaktadır. Bununla birlikte genel olarak muhalif bir görünüm ve söylem Çarşı Grubunun özelliği olarak işaret edilebilir.

Beşiktaş klübüyle doğrudan ilişkili grup üyeleri olabildigi gibi, özerk ve bağımsız taraftar olarak kendini ifade eden üyeler de sözkonusudur. Ağırlıklı olarak üniversite öğrencilerinin de içinde yer aldığı bir grup olarak bilinmektedir. Bunun sonucu olarak grubun öne çıkan özelliği hazır cevap ve mizahi yönü gelişmiş bir topluluk olmasıdır.[1]

Grubun içindeki insanlar sürekli bir değişkenlik arz etmekle birlikte, belirli bir anlamda Çarşı Grubunun kendine özgü söylemi ve özgün tarzı sürekli geliştirilmekte, belirli bir doğrultuda sürdürülmektedir. Şiddet olaylarında, taraftarlar arası çatışmalarda da grubun ismi sıklıkla anılmaktadır. Birkaç çeşit Çarşı Grubu adını kullanan eğilim sözkonusudur. Sağ ve sol politik eğilimler arasında bir gerilim olduğu da söylenebilir.[2]

Bununla birlikte Çarşı Grubu denilence akla gelen daha çok tribünlerde görmeye alışık olunmadık tarzda muhalif bir söylem kullanması, sol politik söyleme ait kavramları ve sembolleri benimsemesi, güncel politik konulara ilişkin çoğu zaman beklenmedik tavır takınması olmaktadır.[3] Örneğin Çarşı yazarken A'yı anarşizmin sembolü olan yuvarlak içindeki a şeklinde yazmaları, genelde milliyetçi ve ülkücülerin egemen olduğu kabul edilen tribünlerde başlıbaşına bir ilginçlik olarak görünmektedir. Belirgin bir özellik olarak anti-faşist bir söylem görülmektedir grubun belli çıkışlarında. Ayrıca grup içinde kendilerini demokrat, sosyal demokrat, sosyalist, ekolojist vb. şeklinde de ifade edenlerin varlığı da söz konusudur.

Utku Öz
10-28-2007, 11:22
çarşı nın daha ne olduğunu ne amaçla kurulduğunu bilmeyen insanlar çarşıdayım diye geçiniyorlar çarşı lı olmak kolay değil

By_GeCe
10-29-2007, 12:37
Çarşı işte bu kıskananlar çatlasın

Bülent Girgin
10-29-2007, 12:40
besiktas çarsisimi?

Utku Öz
10-29-2007, 16:38
besiktas çarsisimi?

evet bülent abi başka ne olabilir?

Altuğ Özübir
12-15-2007, 20:02
1 kişi değil kimsenin çarşıdanım demeye hakkı yoktur bana göre aksini idda eden varsa hangi abilerimizden birinin agzında bir gün bile duymussunuz ben çarşıyım çarşıdanım diye? Demekki onlar bile bu olayı kendilerine hazır görmüyolar bizim kurmamız yersiz bu cümleyi tartışmaya gerek yoktur deplasmana inönüye gelmeyip ben x çarşıdanım ben ruhunu taşıyorum demekle olmaz.Ruh nedirki?:)

Bülent Girgin
01-23-2008, 19:00
çarsi kurulduktan sonra çok iyi isler yapti.............taki sinan engin olayina kadar ve o gün 25 yillik çarsi kendi kendini lekeledi maalesef! "besiktasin çikarlari ugruna" olmus bütün olanlar! ne demekse? ben daha bir sey görmedim, besiktasin ne çikari oldu acaba? gören olduysa söylesinde bizlerde ögrenelim.

Mehmet Erhan
01-23-2008, 19:04
çarsi kurulduktan sonra çok iyi isler yapti.............taki sinan engin olayina kadar ve o gün 25 yillik çarsi kendi kendini lekeledi maalesef! "besiktasin çikarlari ugruna" olmus bütün olanlar! ne demekse? ben daha bir sey görmedim, besiktasin ne çikari oldu acaba? gören olduysa söylesinde bizlerde ögrenelim.

burda sanırım olaya kol kırılır yen içinde kalır diye bakmışlar...o yüzden olayı fazla deşmemişler...

Adnan Direnç
01-24-2008, 10:58
bence ekmek teknesi olayı :)

Bülent Girgin
01-24-2008, 19:24
çarşı nın daha ne olduğunu ne amaçla kurulduğunu bilmeyen insanlar çarşıdayım diye geçiniyorlar çarşı lı olmak kolay değil

valla dogru söze ne denilebilinirki! ne kadarda haklisin ! her sabah aynaya baktiginda o insanlardan biriyle yüz yüze gelmek neler hissettiriyor insana ?
selamlar ve iyi günler