Orijinalini görmek için tıklayınız : O zaman ay-yıldızlı bayrağın rengi de şekli de değişsin!
Hasret Ergül
12-14-2007, 07:59
Bir misyon edindim. O da tanıklık ettiğim tarihi olayı bir değil bin kez olsa da anlatmak. Cumhuriyeti kurduk ve 1923'te ilk ulusal maçımızı Taksim Stadı'nda yaptık. Federasyonun 60. yılında yine Romanya ile oynadık. 60 yıl sonra hayatta olan 4 Fenerbahçeli futbolcu Nedim Kaleci, Alaettin Baydar, Cafer Çağatay ve Bedri Gürsoy ile Fenerbahçe Burnu'nda bir yaşlı çınar ağacının dibinde röportaj yaptım. İlk maçı yaşayan bu 4 efsane oyuncu o karşılaşmada soyunma odasında yaşadıklarını ve ulusal formanın öyküsünü bana anlattılar. Soyadını Atatürk'ün verdiği takım kaptanı ve kalecisi Nedim Kaleci arkadaşları ile şunları bana anlattı: "Formalarımız geldi. Bembeyazdı. Bize dediler ki; sahada ölürseniz bu sizin kefeniniz olacak. Kurtuluş Savaşı'na katılan 11 futbolcu çok duygulandık. Biraz sonra soyunma odasına bayanlar geldi, formalarımızı aldı . Hemen orada o formanın üzerilerine birer Türk bayrağı diktiler. O bayrakları bizlere Atatürk yollamış. Şunu anladık: Ölürsek o beyaz forma kefenimiz olacak. O bayraklarda tabutumuzun üzerine örtülecek. Yani şehit olacağız!" Bu sohbetin sonunda, gözyaşlarını tutamayan Bedri Gürsoy; "Maç oynanırken ayağım kırıldı. Savaşı yaşayan bir ulusun önünde ayağım kırıldığını söylemeye utandım. Seke seke maçı bitirdim. O günden sonra benim adım Ceylan Bedri oldu!" dedi. Sohbetin verdiği mesajı bir yere not edin: O kutsal formanın rengi değişemez, değiştirilemez. Çünkü o formanın kutsal bir hikayesi vardır. En kutsal değerimiz olan bayrağımızın renklerini turkuaz yapın da görelim!
Kazım KANAT
Hasret Ergül
12-14-2007, 08:01
Ben ilk duyduğumda şok oldum ciddi ciddi bunu yapıyorlar ya! Sen nasıl değiştirirsin neymiş turkuaz renkte bizim tarihimizi yansıtıyormuş! Başlarım tarihine! Utanmayıp bayrağıda kaldırsaydınız!!!
Biz eski formamızı kazanmak için kampanyalar yapıyoruz adamlar eskiyi bırak formanın rengini değiştiriyorlar ya!!!
Bülent Girgin
12-14-2007, 08:02
birak turkuazi sari-laivert bile yaparlar bunlar :( :(
İbrahim Aydın
12-14-2007, 08:03
haklısın abi katılıyorum sana
Ayşegül Alparslan
12-14-2007, 08:07
2001'in sonu ya da 2002'nin başıydı. Türk Milli Takımı modern zamanlarda ilk kez Dünya Kupası'na katılma hakkı kazanmıştı.
Radikal Futbol'u çıkarıyorduk o zaman. Bir futbol fikir kulübüydü o dergi hatırlarsınız. Dünya futbol podyumuna çıkıyorduk nihayet ama üstümüz başımız dökülüyordu. Formalarımızdan muzdariptik. Bunu dert ediyorduk kendimize. Çünkü o zamanki sponsor korkunç, kişiliksiz formalar yapıyordu bize (Bugünkü de çok farklı davranmadı bugüne kadar ya neyse!) Misal aynı grupta mücadele edeceğimiz Çin'le aynı formaları giyecektik 6 ay sonra. Bu durum bize dokunuyordu. Türk Milli Takımı sahaya çıktığında farklı olmalı, hemen farkedilmeliydi.
Oturup bir yazı yazdım. 'Mesela Turkuaz giysek' başlığıyla. Arjantin gibi Hırvatistan, Brezilya gibi hemen farkedilen alameti farikamız olan bir formamız olmalı ana fikriyle.Yiğiter, Kaan Kural o dönem kimler varsa destekleriyle. Zaten 3-4 kişiydik hepi topu.
Eski göğüs bantlı formaya hemen dönülmeliydi. Bir de yine özel bir forma daha lazımdı bize. İtalya, Almanya, Hollanda'nın (gerçi onların ki kraliyet renkleri ya) yaptığı gibi bayrak renklerinin kullanmak yerine adını bizden alan bir rengi, Turkuaz'ı kullanarak...
Bu fikir ulaşabildiği kitleden destek buldu. Yıllar sonra göreve gelen Terim'in kafasına yattı. Federasyonun iş planına girdi ve 6 yıl sonra da bugün artık bir gerçek olarak önümüzde.
Bakın! Hepimizin gururu olan Bayrağımızın renkleri tüm dünya bayrakları arasında en fazla kullanılan 2 renkten oluşuyor. Kırmızı, 222 bayrağın 177'sinde var. Beyaz 174 bayrakta. İkisinin kombinasyonu da en çok kullanılan doğal olarak. Zaten bayrağımızın farklılığı da dizaynının özelliğinden kaynaklı. Renkleri bizim için büyük anlam ifade etse de bayrak dışı kullanımda sıradanlaşıyor. Çünkü dediğim gibi en çok kullanılan 2 renk...
Yani salt renkleri kullanarak sahada sadece sıradan olabilirsiniz. Üreticilerin bugünkü koleksiyon mantığı da dizaynı tek renklerle fark yaratan formalar yapmak. Dolayısıyla olmuyor.
Şimdi bir de göğüs bantlı formayı yaptırabilirlerse nihayet sahaya çıktığı anda tanınan bir Milli Takımımız olacak. Formayı sadece örtünmek için kullanmaktan çıkacağız. Simgeleştirebileceğiz.
Yeni Turkuaz formalar beklediğimden iyi, ama umduğumun gerisinde bir estetikte. Zamanla çok daha iyisi yapılır zaten.
Ama gelen tepkiler anlaşılır gibi değil. Üzülmüyorum, sadece anlamakta güçlük çekiyorum.
Misal sevgili üstad Ercan Güven'in bu çabayı 'oryantalist' buluşunu. Daha önce yazdığımı tekrar etmekle yetineceğim. Eğer oryantalist yaklaşımları bu ülkeden ayıklamaya kalkarsak, sonunun nereye varacağını bilemeyiz. Bizim sandığımız, bizden kaynaklı sandığımız, bizim icadımız sandığımız neler çıkar hayatımızdan. Ne adların başkalarını yakıştırması olduğunu görürüz bilesiniz. Saysam 301'lik olurum. Tıpkı bu formanın rengi gibi. Bu ismin Fransızlar tarafından verilmesi onun bizi temsil edemeyeceğini, bize uymayacağını göstermez. Yani misal Laik kelimesini Divân-ı Lügati't-Türk'te bulamazsınız.
Anlamıyorum. Ülken adına fark yaratmak için kafa patlatmak vatan hainliği, ülkenin bütünlüğüne saldırı olarak bile görülüyorsa, neden düşünen beyinleri başkalarına kaptırıyoruz diye düşünmeye gerek yok.
"Övün, çalış ve güven"
Güvenimiz sıfır. Hergüne aman parçalanmayalım diye başlıyoruz. Böyle savunmada yaşanır mı? Kafa patlatmadan, çalışmadan, üretmeden ve bu güvensizlikle olmaz bu iş.
Sadece övünmekle olmuyor. Adım atamaz, düşünemez hale geliyoruz. İşte asıl sorun bu!
Sorun bu haleti ruhiye asıl.
Bu ülkeyi gerçekten yıkmak isteyen birileri varsa, en büyük başarıları bu ülkenin bu kadar kolay yıkılabileceğine bizi inandırmış olmaları aslında. M. Demirkol
demiş adamın biri !!! herşey bitti sıra formamıza geldi yakında adınıda değiştirirler milli takımın yenilik adına
Gökhan Özsoy
12-14-2007, 08:11
ben göğsünde bayramızın şerit halinde yer aldığı formayı beklerken turkuaz çıktı:( :(
Adnan Direnç
12-14-2007, 08:18
Turquaz,yakomoz yoğurt ve ayran Dünya Litarütürüne Girmiş Kelimelirmizdir...
Turquaz ın Yeri Ap Ayrıdır Çünkü Çok Direndiler Fakat Yerine Geçecek Bir Kelime Bulmadı Avrupalılar:P
Bence Sakınca Yok Takımlar Düzeyinde Milliyetçilik Her Zaman Saçma Gelmiştir Bana Sonuçta TÜRKLÜĞÜMÜZE Bir Hakaret Yok Bayrağa Saygısızlık Yok...
Bu Kadar Basit Değil Değerleri Yıkmak Parçalamak Ne Kadar da Çok Korkutmuşlar Bizleri...
Daha Güzel Bi Dizayn Yapıla Bilinirdi...
Not: Forma Renginden Önce O Formayı Giyen ECNEBİLERİ O Kutsal Armanın Ağırlığını Taşıyamayan Şerfsiz ( Askerden Kaçanlar El Kol Hareketleri Yapanlar TÜRK lüğü Aşşalığan) leri Tartışmamız Gerkirken Böyle Suni Bir Günden Oluşturuyorlar Bizde YİYİYORUZ...
Adnan Direnç
12-14-2007, 08:44
Dünya da Bir Başka Ülke Yoktur ki Adı Bir Renge Verilsin O Renk İle Anılsın...
Bülent Girgin
12-14-2007, 08:47
Dünya da Bir Başka Ülke Yoktur ki Adı Bir Renge Verilsin O Renk İle Anılsın...
ama bizim bayragimizin rengi ve anlami ayri adnan !!! bu konuda bizi diger ülkelerle karsilastirmak olmaz ve olmamali diye düsünüyorum ben.
Adnan Direnç
12-14-2007, 08:54
ayrı değil diyen olmadı.. deplasmana çıkılacak o forma ile
bakın adamlar ( ecnebiler ) herşeyimize kültürümüze sahip çıkmaya başladılar
önce yunanlılar Gölge Oyunlarına (karagöz) sonra yine o yunanlılar ÇİNİ Sanatına sarkmış durmdalar patantini alıyorlar bizler uyuyoruz rumlar Baklavamıza LOKUMU muza PATENT aldılar ve Hiç Bir Kurumumuz 6 ay süre zarfı içinde itiraz etmediği için tescillenmek üzere aman canım ne olcak demeyin yarın öbür gün biz sizin GEN lerinizi arştırdık siz TÜRK dilsiniz bizdensiniz demye başlayacaklar ( bknz Orta Asya Kavimler Göçü Efsaneymiş Aslen Anadolu halkı zencidir denmye başlandı... )
Sayamadğım çok şey var
Adnan Direnç
12-14-2007, 08:58
Bizi Oyalıyorlar Yok Türban Yok İmam Hatip Sorunu Yök Sorunu Alevidir Kürttür Gidiyor Sorunlarrr Takılıp Kalıyoruz Kimimiz Magazine Kimimiz Futbola derken Adamlar Mars a Çıkıyor Uydular la Attığımız Adımları Sayıyorlar...
Bence Bu Forma Olayıda Boş Muhabbet Çünkü Bir Hakaret Yok Ne Al Kırmızımıza Nede Ak Beyazımıza...
Önce O Formayı Giyecek Taşıya Bilecek Sporcular Yetiştirelim En Büyk Hakareti Bize Onlar Yapıyor...
Mehmet Erhan
12-14-2007, 09:59
milli takımda artık TÜRKİYE değil,fenerbahçe milli takımı olur sonra... :(
Adnan Direnç
12-14-2007, 13:16
nasıl alaka kurdun mehmet anlamış değilim bu proje 4-5 yıldır gündemdeydi nike tarafından ezikler yine ezikliğini yaptı çaldılar fikri :)
Mehmet Erhan
12-14-2007, 13:20
nasıl alaka kurdun mehmet anlamış değilim bu proje 4-5 yıldır gündemdeydi nike tarafından ezikler yine ezikliğini yaptı çaldılar fikri :)
ben onu bunu bilmem...TÜRKİYE MİLLİ TAKIMI isen forman da ay-yıldızlı kırmızı-beyaz forma olacak...para uğruna yalakalık uğruna renklerimizin saptırılmasına göz yumamam ben...fifa istedi diye,avrupa istedi diye el pençe her şeye olur demelerini hazmedemem ben...turkuaz ne yaa...bir soru;sen sezon başı ortaya atılan BEŞİKTAŞ turuncu forma giysin önerisine ne diyordun...bence buda onun gibi bi şey...yazıklar olsun!!!!!!!! :@
Adnan Direnç
12-14-2007, 13:26
Turuncu Forma Olayı İle alka kura bilmek bir mezihettir tebrikler !!!
kim ne istedi bilmiyormusnuz adamlar (ülke adını unttum yunan gliba ) TURQUAZ kelimesinin kendilerine ait olduğuna dair patent başvuruşu yapmışlar bunu kaçınız biliyordu ben burda yazana kadar...
kırmızızda AL beyazımıda AK ve hala öle devam ediyor Turkey = hindi ( malesef ingilizce karşılığı öyle...) ama Turquaz ile Birlikte Asıl Anlamını Almıştır Avrupalının Gözünde...
Mehmet Erhan
12-14-2007, 13:30
Turuncu Forma Olayı İle alka kura bilmek bir mezihettir tebrikler !!! kim ne istedi bilmiyormusnuz adamlar (ülke adını unttum yunan gliba ) TURQUAZ kelimesinin kendilerine ait olduğuna dair patent başvuruşu yapmışlar bunu kaçınız biliyordu ben burda yazana kadar...
kırmızızda AL beyazımıda AK ve hala öle devam ediyor Turkey = hindi ( malesef ingilizce karşılığı öyle...) ama Turquaz ile Birlikte Asıl Anlamını Almıştır Avrupalının Gözünde...
demek istediğim sen nasıl siyah-beyaz dışında BEŞİKTAŞ ın başka renkle sahaya çıkmasını istemiyorsan bende kırmızı-beyaz dışında bi rengi kabul etmiyorum...ve bundada anlaşılmayacak bi şey yok...bağlantıda bundan ibaret...umarım anlamışsındır... ;) ayrıca kimse laf anlatmasın boşuna... TÜRKİYENİN renkleri KIRMIZI-BEYAZ dır...o kadar...bunu aklınıza sokun avrupa ve fifa...
o da neymiş be eziklerle aynı forma mı giyicek millilerimiz:@
Nisa Tuğrul
12-14-2007, 20:08
http://www.formamigeriver.com/tr/
ilhan841
12-15-2007, 00:16
kardes oda yetmez olmadi fener takimini cikarsinlar
ulusoy son döneminde okadar hatalar icindeki
azize ablama yalakalik yapmaktan baska bildigi birsey yok
Barış Aygün
12-15-2007, 10:27
BOYLE SACMA BIRSEY DUNYADA BIR TEK BIZIM ULKEDE OLUR TURKUAZ RENKLE KAZANILMADI BU ULKENIN RENKLERI....KIPKIRMIZI SEHIH KANLARIYLA KAZANILDI...SEREFSIZLIKTEN BASKA BIRSEY DEGIL BU YAPILAN....LANET OLSUN...ISTE BIZI BOYLE YAVAS YAVAS ASIMILE ETMEYE CALISIYORLAR...ONCE MILLI TAKIM SONRA DOGU BAYI SONRA NUFUS CUZDANLARIMIZ.....SONRA BIR BAKMISSIN TURK MILLETI DIYE BIR MILLET YOK.....BUNA IZIN VEREN ZIHNIYETIN ALLAH BELASINI VERSIN.....
Mehmet Erhan
12-15-2007, 10:37
BOYLE SACMA BIRSEY DUNYADA BIR TEK BIZIM ULKEDE OLUR TURKUAZ RENKLE KAZANILMADI BU ULKENIN RENKLERI....KIPKIRMIZI SEHIH KANLARIYLA KAZANILDI...SEREFSIZLIKTEN BASKA BIRSEY DEGIL BU YAPILAN....LANET OLSUN...ISTE BIZI BOYLE YAVAS YAVAS ASIMILE ETMEYE CALISIYORLAR...ONCE MILLI TAKIM SONRA DOGU BAYI SONRA NUFUS CUZDANLARIMIZ.....SONRA BIR BAKMISSIN TURK MILLETI DIYE BIR MILLET YOK.....BUNA IZIN VEREN ZIHNIYETIN ALLAH BELASINI VERSIN.....
+1903...:bagir: TÜRKİYEnin renkleri AY-YILDIZ üzerine KIRMIZI-BEYAZdır...bunu kimse değiştiremez...
H.Hüseyin Uluçay
12-15-2007, 12:42
formamızda bayrağımız olsun gerisi bizi bağlarmı ya?
Barış Aygün
12-16-2007, 11:07
yarın bayragınıda degıstırmeye kalkacaklar huseyın ;)
Ezel Özsipici
12-16-2007, 13:09
bence turluaz rengi tam bri saçmalık:@yani sarı lacivert yapın barede bu kadar uğrastırmayın milleti bu ne yaa:@
bayragımızın rengi kırmızı beyaz turkuaz nerden cıktı:@
Adnan Direnç
12-16-2007, 20:39
neler soyluyorsunzune alaka lacivertle turquazın hayret bir şey ...
Mehmet İpek
12-16-2007, 21:20
Ağzınızdan Yel alsın şakası bile kötü.
bu arada turkuazı fenere mal etmeyin o renk izmitliler tarafından bulunmuş...
Barış Aygün
12-16-2007, 21:26
ya neyı tartısıyorsunuz ya...MILLI TAKIM BU YA BESIKTAS fener gaslatasaray DEGIL....MILLI RENKLER KIRMIZI BEYAZDIR NE OLURSA OLSUN DEGISEMEZ BUNA MUSADE EDEN DE..... SOYLIYECEK SIFAT BULAMIYORUM.... :@
Adnan Direnç
12-16-2007, 21:29
o zaman müsade etmeyim :D
Barış Aygün
12-16-2007, 22:50
o zaman müsade etmeyim :D benın senın ıcın demedım kı adnan :D o kendını bılır kendılerı su anda aramızda degıl maalesef aramaızda da olamaz zaten..
Bülent Girgin
12-17-2007, 07:43
yarın bayragınıda degıstırmeye kalkacaklar huseyın ;)
bence turluaz rengi tam bri saçmalık:@yani sarı lacivert yapın barede bu kadar uğrastırmayın milleti bu ne yaa:@
bayragımızın rengi kırmızı beyaz turkuaz nerden cıktı:@
bu hükümet vatani satti ve satmaya devam ediyor bizler nelerle ugrasiyoruz :( :( merak etmeyin bunada yavas yavas alisiriz :( :( önce turkuaz yaparlar, bir iki sene sonrada yesillerle çikariz sahaya !!!!!
Bülent Girgin
06-13-2008, 09:05
http://img99.imageshack.us/img99/1186/millitakimtr5.jpg
en azindan üst taraf beyaz formalarin, ama ben sahsen begenmedim ve istemiyorum, neden hepsi beyaz olmasin?
Nihal Aslan
06-13-2008, 09:31
turkuaz da güzel bence aslında cokta önemlı bı konu deıl kırmızımı turkuazmı dıe tartısıoruzda bı kırmızı gıysınler bı turkuaz herkezın gonlu olsun saygılar
Adnan Direnç
06-13-2008, 09:39
Türk Olupta Soyunu Sopunu Hatta En Basitinden Türk Kelimesinin Anlamını bilmeyenler Var İşte Onlara ZAVALLI Diyorum ...
Turkuaz Rengi İyidir Mükemmel Bir Karar Almış Federasyon .
Deplasmanda Bu Rengin Kullanılması Manidarlığını Gösterir HELAL Olsun...
Ayşegül Alparslan
06-13-2008, 10:00
aslında fena olmamış ama insan alışık olmayınca biraz garip geliyor mesela maçı izlerken kendimi kaptırdığım bile oldu ay gol atıyoruz diye ama meğer atak yapan biz değilimişiz :D
Barış Aygün
06-13-2008, 12:08
biz Bayragimizin Rengini Turkuazdan Aldikya Zaten Onemli Bi Konu Degil Bu :@ Allah Kahretsin Boyle Egoist Insanlari Takimin Rengine Bile Goz Diktiler....
Adnan Direnç
06-13-2008, 12:11
bayrağın rengi bir yeremi gittii :)
Barış Aygün
06-13-2008, 12:13
o da gıder yakında merak etme.....yavas yavas acı cektıre cektıre....elındekılerı sata sata..
Adnan Direnç
06-13-2008, 12:20
barış madem bu kadar duyarlısn bir tek bu olaya takılıp kalmaa başka hassasiyetlerini de görelim lütfen ::)
Gidin tarih okuyun "Turkuz" nedir nerden gelir Türkler için manidarlığı nedir Avrupalı Neden her ismi yozlaştırıken bu Turkuaz da takılıp kalmış ve neden Turkey Denilince akla hindi gelirken Turkuaz dendiğinde Türk Kelimesinin gerçek manasını karşılıp asırlık korkuları üzerlerinde hissediyorlar :)
not: google yasak orda tarih yazmaz...
Barış Aygün
06-13-2008, 12:28
barış madem bu kadar duyarlısn bir tek bu olaya takılıp kalmaa başka hassasiyetlerini de görelim lütfen ::)
Gidin tarih okuyun "Turkuz" nedir nerden gelir Türkler için manidarlığı nedir Avrupalı Neden her ismi yozlaştırıken bu Turkuaz da takılıp kalmış ve neden Turkey Denilince akla hindi gelirken Turkuaz dendiğinde Türk Kelimesinin gerçek manasını karşılıp asırlık korkuları üzerlerinde hissediyorlar :)
not: google yasak orda tarih yazmaz... ne yanı sımdı sen tarıh okuyorsun dıye hava mı yapıosun :D :D hındı olayına bende karsıyım ben yabancı bırısıyle konusurken olsun hazırladıgım odevlerımde olsun...surekli TÜRKİYE olarak kullanırım...sadece buna takmıs degılız elbette ama sonucta dunya bızı KIRMIZI VE BEYAZLA tanıyor bız dogdugumuzda kırmızıydı bıze kırmızının atalarımızın sehitlerimizin kanı oldugu anlatıldı...TURKUAZ nerden gelıyormus aydınlat bızı sayende bızde ogrenelım bılmedıgımız seylerı ne de olsa tarıh okuyan ve tarıh bılgısı en genıs olan sensın...bılmedıgımız klasık lısede oss de okudugumuz gordugumuzun dısında ıllakı bılmedıklerımız var bıze ufakta olsa anlatırsan sevınırım... ;) ha bıde nerde yazar :D google dısında :D
Ayşegül Alparslan
06-13-2008, 12:34
barış adnan tarih okumuyor ki :D Tük dili ve edebiyatı okuyor
Adnan Direnç
06-13-2008, 12:38
Dünya Bizi Ay-Yıldız la Tanıyor :)
Öğretmek Haddime Değil Ancak Kısaca Özetleyim...
Turkuaz "Türk Mavisi" Demek "Mavi" Göğü Temsil Eder Gök de Gök Tanrıyı Gök Tanrı da Gücü Simgeler Güc Denince de Akla Türk Gelir...
emin olun boş kuruntu bazılarının yaptııkları
yozlaşan ve yabancılara kaptırılan o kadar değer varken sırf 2008 avrupa şampiyonası ve deplasmanlar için marklaşmak bize ait olan Turkuaz a sahip çıkılmak için düşünülen ve uygulanan bu projeye neden anlamzsızca tepkiler ortya çıkıyor anlamıyorum...
sonuçta kırmızız da beyazımızda ay yıldızımızla birlikte göğsümüzdde duruyor önemli olan onun içini doldurmak ona layık olmak...
peki gösterin Milli takımda o formanın içini doldura bilen bir tane adam ( nihat hariç :P )
hepsi para göz alacakları primlere bakıyorlar
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.