PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yabancı Kartal! /28.12.07

Hasret Ergül
12-28-2007, 15:31
Beşiktaş ilk yarıda tat vermedi... Ne sistemi vardı, ne oyun felsefesi... İstikrar sağlanamadı... Gol bölgesinde çok sıkıntı çekildi. İlk 3 ve son 3 haftada alınan 18 puan siyah-beyazlıları zirveden uzaklaştırmadı...

GEÇEN sezon, Tigana ile yollarını ayıran Beşiktaş yönetimi, bu sezon daha iddialı bir takım kurma düşüncesindeydi. Ertuğrul Sağlam teknik direktörlüğe getirildi. Aslında getirilişi camiada bazı çatlaklıklar ve sıkıntılar da doğurdu. Hatta yönetim içinde bile farklı düşünceler vardı. Ne olduysa başkan bir sabah kalktı, “Ertuğrul Sağlam bizim teknik direktörümüzdür” deyiverdi.

O zaman Futbol Şube Sorumlusu Celal Kolot, “Sağlam Beşiktaş’ın yükünü çekemez” diyerek isyan bayrağını asmıştı. “Celal Kolot bu isyanında haklı mı haksız mı” tartışmaları hala devam ediyor. 6 puan başarı değil Ertuğrul Sağlam’la Beşiktaş’la anlaşmadan bir gece önce konuşup dertleştim ve kendisine şu soruyu sordum: “Bu göreve hazır mısın, erken değil mi?” “Ben hazırım. Bu yükü de kaldıracağım” dedi. Teknik direktörlük tecrübe, bilgi, her şeyden önemlisi de birikim ister. Hele büyük takımların başındaysan daha eğitimci ve psikolog da olman gerekiyor. Ertuğrul Sağlam’da bu özelliklerin hepsi mecvut mu? Bence değil. Zaman her şeyin aynasıdır. Lige iyi başlandı. 3 maçta 9 puan topladı. Ama oynanan futbol düşündürücüydü. İlk yarı sona erdi. Hala Beşiktaş takımının sistemi oturmadı. Öyle maçlar kaybettiler ki; bu hem Beşiktaş’ın oyun felsefesine yakışmadı, hem de o formayı taşıyan futbolcuların Beşiktaşlı olduğuna kimse inanamadı. Ama o futbolcular da istedikleri vakit, yürekten oynadıklarında, Şampiyonlar Ligi’nde Liverpool gibi bir devi, Marsilya gibi bir markayı mağlup etmeyi başardı. Demekki; Beşiktaş’ın içinde kaynayan, sıkıntı oluşturan bazı şeyler var. Zaten ağzı yanan ve kükreyen Sinan Engin’in feryat etmesinin nedeni bunlar olabilir.

Ligde oynadıkları ve Avrupa’daki maçlarına baktığımızda 2 maç üst üste istikrarlı bir yapıda ve “Ohh Beşiktaş’a bak” dedirtmedi. Hani derlerya: Bir var, bir yok. Beşiktaş, Ertuğrul Sağlam’la bunları yaşadı. Beşiktaş camiası Şampiyonlar Ligi’nde alınan 6 puana sevinmemeli. Aynı kulvarda yarışan Fenerbahçe 11 puan toplayarak Avrupa’ya damgasını vuruyor. Senin ondan ne eksiğin var? Eksiğin varsa sezon başında tamamlasaydın. Şampiyonlar Ligi’ne veda edilmişse, bunun en büyük nedenlerinden biri Sağlam’ın tecrübesizliği ve yönetimin tutarsızlığıdır. Siyah-beyazlı takım ilk yarının son 3 maçında yine sahneye çıktı. Bursa deplasmanında alınan 3 puan, Ankaragücü karşısında oynanan futbol ve Manisa’da kazanılan galibiyet takıma ahenk getirdi. Hedefine bir adım daha yaklaştı. Liderle arasındaki puan farkını da 3’e düşürdü. Ama bana sorarsanız, hala Beşiktaş’ın umut veren bir oyun sistemi yok. Rico “Paşa” asker bile olamadı Beşiktaş’ın yabancılarından takıma büyük fayda sağlayan da var, hiç katkı yapmayan da... Bakıyorum da, sezon başından beri atılan ligde ve Avrupa’da atılan 35 golün 28 yabancılardan gelmiş. Transfer yapacaksan da Bobo, Tello, hatta Delgado gibi genç ve dinamik oyuncuları alacaksın. Hem sana sahada verimli olacak, hem de satarken kasaya para bırakacak. Ricardinho’ya “Paşa” dedik. Askerlik bile yapamadı. Bu nasıl paşalık? 1 milyon 750 bin dolar alan bir oyuncunun takımın lideri olması, skor tabelasını değiştirmesi lazım. Sadece Kasımpaşa maçında gol attı, sonra ortada görünmedi. Bugün Rico’ya 400 bin euro bile vermiyorlar. Ertuğrul Sağlam, Gökhan Zan’a alternatif olarak Diatta’yı aldı. Bobo’nun yanına da Nobre’nin alternatifi olarak Higuain’i... İkisini birbirine vurun bir futbolcu etmez. Sağlam bu iki futbolcu için yaptığı savunmada, “Ucuz oyuncular diye aldım” diyor. Yapma hocam. Onların meziyetlerinden çok daha iyi özelliklere sahip Türkiye’de isimler var. İki ucuzu birleştirip bir kaliteli alsaydın keşke. Bu mu senin teknik direkttörlük anlayışın? Unutma ki; çuvalın içindeki bir meyve çürürse o çuval zarar görür. Sahada mücadele edecek, yüreğini koyacak, Beşiktaş’a layık olacak futbolcular alacaksın. Frikik ustası Tello Bugün Tello’yu alkışlıyorum. Sergen’den sonra duran toplardan gol kazandıran oyuncu yoktu Beşiktaş’ta. Ama Tello bunu yapıyor. Marsilya ve Ankaragücü maçlarındaki golleriyle hem takıma hayat verdi, hem tribünleri ayağa kaldırdı.

Bobo genç ve enerjik. Attığı kritik gollerle de hem Beşiktaş’ın en golcü ismi oluyor, hem de takımına para ve puanlar kazandırıyor. Her şeye rağmen Cisse bile diğer yabancıların yanında mücadeleci, hırslı futboluyla ayakta durmaya çalışıyor. 2 yıl üst üste Beşiktaş’ı taşıyan, takımın jokeri olan Koray Avcı kayıplarda. Sana ne oldu Koray? Ya Tigana’nın prensi Serdar Kurtuluş’a ne demeli! Onu hayretler içinde izliyorum. Bir maçta tansiyonu düştü. Sonra direnci bozuldu sakatlandı. 3 aydır sahalarda yok. Ankaragücü maçıyla döndü, 8. dakikada sakatlanıp çıktı. Bu nasıl genç? Avrupa’da ayağı kırılan bir futbolcu 1.5 ay sonra sahalara dönüyorsa, Bobo menisküs ameliyatından 15 gon sonra oynuyorsa senin bu durumun ne? Gelelim en büyük probleme. Oynadığı zaman formanın hakkını veren Gökhan Zan’a ne demeli... 2-3 yıldır hep sakat. Bu sakatlığın nedeni psikolojik mi, vücutsal mı? Beşiktaş’ın doktoru yok mu? Neden bir çare bulunamıyor, anlayamıyorum. Bir de Mehmet Yozgatlı diye bir oyuncu alındı. Hani “Kurtarıcı” diye lanse edilenlerden. Rüzgar gibi koşuyormuş! Ben sahada onun ne rüzgarını gördüm ne de kendisini. Bir de genç ve istikrarsız bir Burak var. Saman alevi gibi. İddia ediyorum hala futbolu bilmiyor. Burak takım oyununu öğrendiği zaman Türkiye’nin en iyi oyuncularından biri olur. Yoksa kaybolur gider. Eğer Ertuğrul Sağlam arayı iyi değerlendirir, sistemini oturtursa, yararlı 2 de transfer yaparsa Beşiktaş’ın şampiyonluğa ulaşacağını söyleyebilirim. Derbileri sahasında oynayacak. Sağlam ve Sinan Engin ikilisine güvenim sonsuz. Çünkü hataları tekrar etmeyeceklerdir. En büyük inancım ise muhteşem taraftara. O taraftar bu takımı şampiyonluğa taşıyacaktır. Hiç kusura bakmasınlar ama eğer şampiyon olunamazsa Ertuğrul Sağlam da Sinan Engin de sözlerini tutamamış olurlar.

Talay Erker