PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Zico mu, Uygun mu, yoksa Sağlam mı? / 26.12.07

Hasret Ergül
12-26-2007, 09:25
Zico ‘bana artık stajyer demezler’ demişti! Haklıydı. Futbolu iyi oynamaktan gelen onca ününe karşın, teknik adamlığa yeni başlamasından ötürü ona ‘stajyer’ diyenlere, ancak ‘ustaların’ yapabileceği işleri yaptığını göstermişti.

Futbol, Tanrı’nın size verdiği doğal yeteneklerle oynanır. O yeteneklere sonradan katılan çok şey yoktur. Ancak yeteneklerin daha verimli olarak nasıl kullanılacağı söylenir adama. Kiminde bunlara uyma yeteneği de vardır, uyar, kiminde hiç bulunmaz, yaya kalır. Beşiktaşlı İ.Akın gibi...

Futbolu yönetmek, Tanrı’nın verdiği yeteneklerin yanı sıra, sizin yaşayarak edindiğiniz bilgileri o konu için değerlendirmenizi gerektirir. Sonradan edinilen bir yetidir yani!

Bunun için kimi çok ünlü futbolcu, adına bakılarak teknik adamlığa başlatılır ama bu yeni işinde ününe yakışmayacak boyutta yetersiz kalır.

Zico’nun teknik adamlık yeteneğinin ne derecede olduğunu onu bir de söz gelimi Sivas’taki olanaklarla çalıştırarak ölçmek isterdim.

Bana göre ligin ilk yarısının önemli teknik adamı Bülent Uygun’dur. Son, ‘ Söz konusu 4 büyükler ise gerisi teferruattır’ söylemine karşın, odur.

Dört büyükler o denli kollansa idi hakem hatalarından canı yanan Beşiktaş şimdi Sivas’ın üstünde olurdu.

Ertuğrul Sağlam kendi yumuşak üslubuyla, transferde hata yapmadıklarını, Diatta, Higuain gibi oyuncuların ‘iyi adamlar’ olduklarını söylemekteydi! Kimseyi ikna edemediğini gördü. Ligde ilk yarının bitmesi ile birlikte daha gerçekçi söylemlere yöneldi. Artık, Rico, Diatta, Higuain gibi yabancı, Yozgatlı, İ.Akın gibi yerli oyuncularının Beşiktaş’ın sırtında kambur olduklarını, çünkü hem sportif verimlerinin olmadığını hem de kulübe önemli maddi ağırlık yüklediklerini gene kendi üslubu ile dile getirdi. Biz bunları hanidir söylemekteydik. Beğenmedikleri medya onların çok önünde gidiyor!

Demeç menajeri Sinan Engin de nihayet yerli yerinde bir laf buluşu yaptı: ‘Tello, Carlos’tan daha etkili. Attığı goller ve takıma katkısı ortada’ dedi. Ligdeki rakamlarına baktığınızda onlar da Tello’yu bir adım öne koymakta.

Bakalım Engin, devre arası tatilinde Carlos’tan ‘etkili’ olan Tello gibi, Alex’ten, Aurelio’dan etkili birilerini bulup getirebilecek mi? Yoksa her şey rastlantıyla mı olmakta! Yararlı oyuncu getirilemese de, hiç işe yaramayan adamların uygun bir anlaşmalar ile ‘gönderilmeleri’ bile Beşiktaş için önemli. En azından onu becerebilmeliler.

Güven Taner

H.Hüseyin Uluçay
01-02-2008, 09:40
gidenler gitmeli.. kimseyle gönül bağı yada torpil olmamalı, önemli olan Beşiktaş'ın başarısıdır.. Kalan kişilerle yada yeni yapılacak transferlerle takım adına daha iyi şeyler yapılmalı..